shockcup

04.06.2015 - Volné třídy to je jiné kafe...

Vážení návštěvníci, milí offrouďáci,

kolem trialu ať už „velkého“ (truck-trial) anebo „malého“ (off-road tech trial) se pohybuji již třináctou sezonu a podle mého názoru je to nejzajímavější motoristický sport vůbec. Má svá pravidla, má své zákony a má své kouzlo. Závodnické i divácké. Divácké kouzlo spočívá v tom, že divák vidí vše, pomalu a pěkně z blízka. Závodnické kouzlo je v tom, že řidič s autem vjede všude, pomalu a pěkně blízko. A navíc k závodění v seriálu off-road tech trial BIG SHOCK! CUP není potřeba žádné extra drahé sportovní náčiní. Stačí nějaký ten „off-road“.  Namítnete, že v jednotlivých kategoriích přece jezdí off-roadové speciály, které mají vyladěné podvozky, našlapané motory, speciální technické vychytávky a vytrénovanou posádku. Ano, je to pravda a ne každý závodění chtivý off-roaďák má čas, peníze a chuť stavět, udržovat a opravovat takový závodní speciál.
Proto zkušená a přemýšlivá parta kolem pořadatelského Agenas  týmu Oldřicha Janků vymyslela něco pro nás obyčejné smrtelníky s obyčejnými terénními vozy. Vymyslela VOLNÉ TŘÍDY! Stručně řečeno: volné třídy jsou taková přípravka velkého off-roadu, extra tříd. Ať už nemáte zkušenosti anebo nemáte off-roadový speciál, ale pouze běžný „silniční“ teréňák, jsou volné třídy to pravé „ořechové“. Měl jsem možnost okusit obojí. Extra třídy jsou opravdu soutěživá kategorie, kde se závodí o každý dotyk, o každé brankové pole, o každé couvání. Kotouly a kotrmelce jsou téměř na denním pořádku, technika i posádky dostávají pořádně zabrat, člověk je neustále ve stresu, chrlí vodopády adrenalinu a i diváci občas šílí.
Volné třídy to je jiné kafe. Jistě, závodí se taky, ale závodí se tak nějak jinak. V klidu, v pohodě, v přátelské atmosféře. Řidič si může vyzkoušet své auto, poznat jeho limity, může jej konečně „protáhnout pořádným terénem“ beztoho, aniž by někde ničil přírodu nebo jezdil po cizích pozemcích. Kromě toho se naučí jednak trialová pravidla, ale také zásady bezpečné jízdy v terénu, způsoby zacházení s vozidlem v extrémních situacích a metodám předcházení škod na autě při off-roadové jízdě. To vše v sekcích, které jsou přizpůsobeny schopnostem aut i posádek a pod dohledem velmi zkušeného instruktora. Zablbnete si, zazávodíte, poklábosíte a neuvěřitelně si odpočinete od běžných starostí nebo pracovních stresů. A pokud Vám to půjde a vydrží auťák, možná i získáte nějaký pohár.
Všem příznivcům a návštěvníkům přeji pohodičku a hezké sportovní pokoukání, posádkám co nejméně trestných bodů a pořadatelům hladký průběh závodu i celého seriálu. Těším se na setkání.

Váš Bob 4T Bořecký